Káva – proč si uvařit první fair trade šálek

Pokud byste se narodili jako jeden z 25 milionů malých pěstitelů kávy, nečekal by vás zrovna příjemný život. Práce od nevidím do nevidím, neustálá hrozba, že úrodu poničí choroby, škůdci nebo počasí, a když už zrna uzrají, překupník je vykoupí za směšnou cenu. Takže zapomeňte na vzdělání pro děti, zdravotní péči, ale často i nezávadnou vodu a pořádné jídlo. Na vaší dřině vydělají hlavně zpracovatelé kávy a obchodní řetězce. Že byste o svém milovaném nápoji raději slyšeli něco jiného? Seznamte se s fenoménem fair trade!

Idea férového obchodu vznikla již po druhé světové válce, do našich končin se první fair trade produkty dostaly v 90. letech. Ať už jde o kávu, čaj, cukr nebo kakao, podstatou zůstává, aby farmáři z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky nebyli závislí na (z)vůli obchodníků a nadnárodních společností a mohli se uživit svou prací za důstojných podmínek.

V případě kávy velké společnosti stlačují výkupní ceny tak, že často nepokryjí ani náklady na pěstování. Drobní zemědělci, kteří na trh dodávají zhruba 80 procent světové produkce kávy, z konečné maloobchodní ceny této komodity dostanou jen 7 až 10 procent. Ještě před dvaceti lety to přitom bývalo kolem 30 procent. Drtivá většina pěstitelů proto žije v bídě a aby měli co jíst, musí kávu pěstovat místo na kvalitu na kvantitu. To jde ruku v ruce s hojným používáním agrochemikálií, což samozřejmě kávě na kvalitě, přírodě na panenskosti ani spotřebiteli na zdraví nepřidá.

Možná se ptáte, proč prostě nepěstují něco jiného, když mají s touto náročnou plodinou takové potíže. Poptávka po kofeinem nabitých zrnech je obrovská a stále roste. Káva na světových burzách patří k nejobchodovanějším komoditám. Jen v Česku spotřebujeme tři kilogramy kávy ročně na osobu, celosvětově to dělá téměř dvě miliardy šálků denně. Pokud drobný farmář s kávou skončí a nikdo od něj nic jiného vykupovat nechce, často mu zbývá už jen nejistý život nádeníka, riskantní produkce drog (zejména koky a marihuany) nebo živoření ve slumu.bean-1512433_1920

Vytvoření družstva s certifikací fair trade je tak jednou z mála možností, jak se vypořádat s nemilosrdným tlakem trhu i současnými nevypočitatelnými změnami klimatu. Systém Fairtrade® s modro-zeleným logem v černém poli, které je momentálně nejznámější a nejrozšířenější etickou známkou na světě, už spojuje více než 600 tisíc drobných pěstitelů. K jeho základním pravidlům patří:

Zemědělci mají garantovanou minimální výkupní cenu kávy, která nejen pokryje náklady na její pěstování, ale umožňuje i další investice a rozvoj družstva. Nemusí tedy svou úrodu prodávat překupníkům pod cenou ve strachu, aby ji vůbec někdo koupil. Pokud ceny na trhu stoupnou, program jim na konci sklizně rozdíl vyplatí.

– Důležitou roli hrají i takzvané sociální prémie, které družstva mohou investovat do svého rozvoje, vzdělávání či zdravotní péče. O jejich využití rozhodují členové družstva hlasováním.

Demokratické podmínky fungování družstev napomáhají zrovnoprávnit postavení žen, migrantů i národnostních menšin.

– V rámci fair trade družstev je vyžadováno dodržování pracovního práva od minimální mzdy přes bezpečné pracovní podmínky a řádnou pracovní dobu po zákaz dětské a nucené práce.

– Faitraidové kávy nejčastěji spadají do střední třídy a bývají kvalitnější než většina běžně dostupné konkurence. I když fair trade neznamená automaticky bio, pěstitelé musí dodržovat ekologické postupy a v případě potřeby používat pouze schválené ochranné prostředky, což ovlivňuje i cenu produktu. Tato opatření zabraňují znehodnocování a erozi půdy a následnému kácení původních pralesů.

– Na dodržování těchto pravidel dohlíží externí auditoři.

Brána k dětem má v sortimentu desítky druhů certifikované kávy. Z našich značek doporučujeme:

Cafédirect
Machu-Picchu-BeansNejstarší britská fair trade značka teplých nápojů s pětadvacetiletou tradicí. Kromě kávy od malých pěstitelů vykupuje také kvalitní čaj a kakao, pochlubit se může řadou ocenění. Minimálně 50 procent zisku míří zpět do družstev a obcí na zlepšení životních podmínek jejich členů i zvýšování kvality úrody.

Lobodis
Eticky a ekologicky produkované kávy mimořádné chuti z různých koutů světa – to je základ francouzské značky Lobodis, která rovněž patří k nejstarším v oblasti fair trade. Její ambicí je nabídnout kávu, která zaujme výraznou chutí a jedinečným aroma. Proto pečlivě sleduje celý její „život“ – od plantáže přes pražení až po ekologické materiály na balení. 

BirdSong Coffee
Kávy s certifikací Bird Friendly® se pěstují tradiční metodou  – ve stínu původních tropických pralesů. Tento šetrný způsob hospodaření pomáhá zachovat lesní ekosystémy, které jsou domovem mnoha druhů ptáků. Ti „na oplátku“ pomáhají likvidovat škůdce napadající kávovníky. Certifikace Bird Friendly® zaručuje také lepší podmínky pro pěstitele, kteří nejsou vystaveni toxickým chemickým postřikům. Podle expertů je takto produkovaná káva kvalitnější a co do chuti bohatší než zrna ze slunečných plantáží, protože zastínění napomáhá pomalému a postupnému dozrávání kávy. Z každého prodaného kilogramu putuje půl amerického dolaru na výzkum stěhovavých ptáků a programy zaměřené na ochranu životního prostředí.

A na závěr trocha motivace nejen pro zaryté skeptiky, kteří za temných nocí u polí biozemědělců vyhlíží traktory se zapovězenými postřiky. Káva je v Česku nejprodávanějším produktem s logem fair trade. Jen vloni se jí u nás prodalo 173 tun (pro srovnání na Slovensku 45 tun). Zkrátka stále více vyznavačů tohoto nápoje ví, co je dobré nejen pro jejich chuťové pohárky. Přejeme vám příjemné objevování chutí a vůní fairtradové kávy! 🙂 

Použité zdroje:
www.nazemi.cz
http://www.fairtrade-cesko.cz/
dokument Na Fair trade záleží
dokument Kolik práce se skrývá za šálkem kávy

Další články

Komentáře

Zatím tu nic není... Ale můžete být první! :)
Přidat komentář

Související články

Cukr, jak ho nechceme znát

Cukr = bílý jed! Bílý zabiják! Chraňte před ním děti! Klasický bílý cukr, osvědčený zdroj našich chuťových potěšení, je v poslední době pod opravdu těžkou palbou. I když je dobře, že […]

Celiakie – když se lepek chová jako jed

Zatímco ještě před třiceti lety patřila celiakie mezi téměř neznámá onemocnění, dnes někteří odborníci mluví přímo o její pandemii a pacientů, kterým byla diagnostikována nesnášenlivost lepku, stále přibývá. Protože si […]

Vanilka – vůně dětství, vůně domova, vůně k životu

Tušili jste, že vedle sladkých jídel vám exotickou chuť vytvoří přidání vanilky do masa či zeleniny? A že vedle nepřekonatelné vůně má vanilka i afrodiziakální a protiplísňové účinky? Když se […]